IDEA BISNES TAPAI MANIS KOME Oiii..
IDEA BISNES TAPAI MANIS KOME Oiii....
SALAM MERDEKA KOME !!!! bulan Ogos ni mood nak sambut merdeka...hari nie keme nak share 1 menu yang baru jadi favourite keme iaitu TAPAI Pulut... menu ini juga boleh dijadikan idea bisnes yg murah dan boleh terus mulakan lepas baca nie..bahan2 sikit dan murah..yang mahalnya ialah kesabaran dan keikhlasan untuk menghasilkan tapai yang manis ... Jom start..
BAHAN-BAHAN& PERALATAN
1. 1 KG BERAS PULUT ( RM4.50 - RM5.00)
2. 1 KETUL RAGI (RM 1)
3. BEKAS DADIH KECIK 4 oz ( 25 BEKAS RM2.50 ) - guna daun lagi murah..
CARA-CARA - baca Bimillah dulu..
1. Basuh dan Rendam pulut semalaman atau 5 jam pun dah
ok.
2. Kukus pulut (lebih elok) / tanak macam nasi
Teknik kukus pulut:
Petua letak sudu dan garfu dan beberapa helai daun
pandan dalam pengukus.
letak pulut dan kukus. setelah 5 minit renjiskan sedikit air
pada pulut. teruskan
mengukus hingga keluar wap. Angkat pulut dan gaul
dengan 2 cawan air sejuk hingga
semua air diserap oleh pulut dan kukus semula hingga
keluar wap..siap..jadilah pulut yang lembut dan wangi..
3. Angkat pulut yang telah siap dan sejukan dalam
talam/dulang seperti gambar di bawah.
4. Apabila telah sejuk boleh lah ditabur dengan ragi dengan
menggunakan penapis agar sekata.
5. Simpan dalam bekas dan biarkan ditempat yang gelap dan
suhu bilik selama 2-3 hari..
PULUT DISEJUKKAN DALAM TALAM..Opp gambar ni pulut hijau sebab letak air pandan masa kukus tadi |
PULUT SEDANG DISEJUKKAN.. |
RAGI YANG TELAH DIHANCURKAN.. |
TABUR RAGI PADA PERMUKAAN ATAS |
TERBALIKAN PULUT DAN TABUR LAGI.. |
TABUR HINGGA SEMUA TERKENA RAGI.. |
PULUT YANG TELAH DIGAUL SEKATA DENGAN RAGI |
MASUKKAN DALAM BEKAS / BUNGKUS DENGAN DAUN PISANG ATAU GETAH |
SELEPAS 2 MALAM TAPAI PUN MASAK DAN BOLEH DIMAKAN.. MANISNYE KOME Oiii...SEJUKKAN DULU LAGI BEST... |
Ramei takut nak cuba buat tapai nie sebab banyak pantang larang..kita raikan pantang larang nie InshaAllah jadi..antaranya jangan bising2..waktu period tak boleh buat..x boleh kena air..mcm lagi lah..
BAGI KAWAN2 TEST DULU ..
TEKNIK MAKAN TAPAI TANPA SUDU...INOVASI OPISMATE
Sebenarnya ini semua untuk memastikan keadaan pesekitaran dan peralatan bersih barulah tidak berlaku kontaminasi...ragi adalah sejenis kulat iaitu yis..untuk pastikan penapaian nie berjaya memang kene follow betul2.
SEMOGA BERMANFAAT DAN MENAMBAH NILAI..SELAMAT MENCUBA..
Comments
Post a Comment